Close
Bli bekväm i det obekväma

Bli bekväm i det obekväma

Jag vet inte hur många gånger jag fått höra “gud vad jag längtar tills pensionen, då kan jag äntligen få ta det lugnt och göra ingenting!”, kanske har du också hört det.

Det finns en logik här inne som troligen de flesta delar, men att tolka det rakt av fungerar inte. Skulle vi sitta hemma och göra ingenting skulle vi bli uttråkad inom de första timmarna. TV finns såklart, och med det dagliga stillasittandet så kom även ångest, stress och depression på köpet.

“Vad finns det egentligen att bli stressad över om du sitter hemma och gör ingenting?”

Det är här som det blir riktigt intressant. Stress är utsöndringen av specifika hormoner, och sker inuti din kropp av bland annat tankegångar och en inaktiv livsstil (en aktiv livsstil håller blodflödet och hormonutsöndringen i skick, hela din kropp mår bra av det!). Det har väldigt lite med yttre omständigheter att göra. Det är därför vi ofta vill få en ledsen människa “på andra tankar”.

Jag kan inte berätta hur många gånger som jag känt mig stressad och haft stressande tankar, sedan tagit en kalldusch och kan inte ens minnas vad det var jag stressade över!

Bekvämligheten i obekvämligheten

Det finns ett uttryck som säger att desto tuffare utmaningar du utsätter dig själv för, desto lättare kommer livets alla påfrestningar bli. Så masochistiskt som det låter så finns det en stark logik i detta;

Om du tränar på att tappa kontrollen så kommer stunderna då livet tar kontrollen ifrån dig, att bli så mycket enklare. Detta är mental styrka.

Rädsla inför att bli obekväm

Detta handlar främst om hur du hanterar och hanterat motgångar.

För en person som endast ser ett lyckande som utveckling, så finns det främst mycket smärta att hämta i obekväma situationer.

För en person som ser händelser i livet som feedback, där misslyckanden är en av de största grunderna till utveckling, så förvandlas det plötsligt till en win-win situation.

Livet blir så annorlunda när vi slutar se saker på det betingade “vinna eller förlora”-sättet.

Se istället allt för feedback. Världen blir då plötsligt lite vackrare.

Robin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *