Close
Böj dig bakåt!

Böj dig bakåt!

I helgen höll jag på att slå mig rejält. Jag och Robin skyndade till bussen och det var riktigt halt ute. Vi har en trappa med lite större trappsteg vid vår lägenhet där vi brukar gena. Det går kanske 30 sekunder snabbare, men ändå. Vi såg att det var mycket is men vi hade bråttom så vi gick på. Efter ett steg slant min fot totalt och min kropp var verkligen inte beredd. Hade jag inte haft ett räcke och Robin att hålla i så hade jag med största sannolikhet slagit mig ganska hårt. Jag fastnade i någon slags bananform innan jag tillslut fick fäste och kom upp till normalt stående igen.
Efteråt diskuterade vi vad som hade kunnat hänt om jag inte hade haft styrkan och rörligheten i ryggen som jag faktiskt har. Det hade eventuellt kunnat sluta med ett diskbråck, ryggskott eller en jobbig sträckning. 

Jag är ju gammal gymnast så lite av rörligheten i ryggen sitter kvar från när jag var som mest aktiv och gick ner i brygga relativt ofta. Men den är verkligen inte vad den har varit! Håller man inte i och tränar så tappar man snart det man har tränat upp. Det gäller så väl styrka, som kondition och rörlighet.

För någon vecka sedan skrev jag Gör din kropp en tjänst  där jag tipsar om olika övningar för att stretcha ut höftområdet, ett ställe vi ofta glömmer bort och som är viktigt att ha rörlighet i för ett bättre välmående. 
Samma sak gäller ryggen. Den är gjord för att både böjas framåt och bakåt, men det senare är något vi sällan tänker på. Framåt är ju såklart en mer naturlig rörelse som vi använder oss mycket oftare av i vår vardag, men bakåt är som sagt minst lika viktigt.
Att vara rörlig i kroppen, inte bara i ryggen, är bra både för att förebygga skador men även för ett allmänt lättare liv. Det underlättar verkligen vardagen och ger mer frihet om du inte behöver stoppas av att du inte har rörligheten för att utföra en viss rörelse.

Nu låter det kanske som att jag menar att man ska stretcha flera timmar varje dag, och det får man gärna göra om man har tid med det. Men några minuter efter sitt träningspass känns väl kanske mer rimligt. Välj ut de muskler som känns viktigast och lägg sen gärna till någon stretch för höft och rygg. Det tar inte särskilt lång tid, men kan ge stor förändring på bara några veckor!

Här nedan tipsar jag om några bakåtböjningar du kan avsluta ditt träningspass eller promenaden med (det är en fördel att vara varm i kroppen).
Använd för ett lättare och mer skadefritt liv!

 

Kamelen?

Jag tror den här övningen kallas kamelen på yogaspråk. Det är en bra övning att börja med tycker jag. Man står helt enkelt på knä och böjer sig bakåt och tar tag i antingen sina hälar eller i sina vrister – hälarna är lättare eftersom dem är högre upp. 
Tycker man det är lätt kan man ställa sig mot en vägg och sträva efter att låren ska stanna kvar mot väggen när du böjer dig bakåt.


Mot en vägg

En lite större böjning där du får med armarna mer. Du kan variera hur långt du går eftersom du har väggen att klättra mot.
Börja med att stå en bit ut från väggen (i mitt fall ribbstolen)  och dra armarna över huvudet och böj dig bakåt tills du når väggen med händerna. För vissa räcker det att stanna här. Känner du att det går lite till så klättra försiktigt nedåt med händerna så långt du kan, och sedan uppåt igen.


Brygga

En lite tyngre övning eftersom du lyfter upp dig själv. Det är samma princip som i mot väggen men du startar liggande på marken. Håll armarna rakt upp, vrid händerna uppåt och bakåt och placera ungefär vid öronen. Ta sedan spjärn med händerna och fötterna och pressa dig uppåt. Sträva efter att titta på dina händer. 

Testa dig fram till vad som funkar bäst för dig just nu och utmana dig sen sakta med säkert. Det kan kännas lite obehagligt i ryggen i början så ta det lugnt och försiktigt. Hitta balansen mellan att pusha dig själv och hur mycket din kropp klarar av.

Kör en eller flera av övningana några gånger i veckan och du kommer garanterat att märka resultat!

Lycka till!

Linnéa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *