Close
Boosta metabolismen på 4 minuter

Boosta metabolismen på 4 minuter

Nu är julen över och vi börjar blicka fram mot ett nytt år. Nya möjligheter och nya chanser till utveckling och upplevelser. Många har nu i mellandagarna tjuvstartar på sina nyårslöften så här några dagar innan. Något form av träningsmål är väl det vanligaste, även för min egen del. Därför tänkte jag idag tipsa om hur du kan få maximal förbränning på minimal tid. Ett superenkelt sätt att boosta både din metabolism och din energinivå.
Lösningen heter Tabata.
Tabata är en träningsform där du jobbar 20 sekunder och vilar 10 sekunder, gånger 8. Totalt blir det alltså 4 minuter när du kör en runda. Alla mina kunder vet vad tabata är då jag brukar avsluta med det på i stort sätt alla pass.

I och med att du endast tränar i 4 minuter vill du pusha dig själv hårt under de 20 sekunder som du jobbar. Försök sedan återhämta dig så gott det går under vilan. Stora djupa andetag ner i magen brukar vara tricket.
Du kan lägga upp din tabata lite olika, antingen med pulsövningar eller fokusera mer på övningar för någon muskelgrupp t.ex. magen. Men idag handlar det ju alltså om metabolism så då vill vi upp i puls. Jag brukar för det mesta växla mellan två övningar, både när jag kör själv och med mina kunder.
Här kommer lite förslag på upplägg:

  • Upphopp – Höga knän
  • Burpees
  • Jumping jacks (sprattelgubbar) – Skidhopp
  • Step up (t.ex. på en trappkant)

Alla dessa övningar går att göra hemma. Det du behöver är lite yta och inte alltför ljudkänsliga grannar (om du bor i lägenhet). Vet du inte hur övningarna funkar så finns det bra bilder på google. Vi håller på att jobba på en övningsbank som ska komma upp här på bloggen, men den är inte riktigt klar än.
Men som du ser kan tabatan varieras i oändlighet. Har du en favoritövning där du får upp pulsen? Kör den! För att ännu lättare hålla koll på tiden finns det massor med bra appar till tabata som bara är att ladda ner!
Testa en tabata varje dag i två veckor, gärna på morgonen, och känn skillnaden. Både i kroppen och energimässigt.

Lycka till!

Linnéa

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *