Close
Förändra hur du mår med kallduschar

Förändra hur du mår med kallduschar

Kallduschar är inte mysiga som varmduschar, de är inte någonting vi går in i för att det är bekvämt och härligt, de är mer som en örfil. Kallduschar är som en direkt ingång till ett djupt stadie av meditation. Om du minns inlägget jag skrev om meditation och hur du gör, så kommer du även upptäcka vad jag menar här.

När du går in i en iskall dusch försvinner allt och du hamnar som i trans, för de flesta finns endast en enda tanke och det är “ÖVERLEV!!”. Och just det är grejen, du hamnar i ett direkt stadie av singulär fokus. Det finns inte plats för andra tankar.

The cold is merciless but righteous ~ Wim Hof

Jag har nu tagit en kalldusch varje morgon i ett halvår som en del av min morgonrutin, och det har varit livsförändrande! Jag ser det som den stora återställaren. Oavsett vilket humör jag är på eller hur jag mår, så fort jag tagit en kalldusch är jag i ett lyckligt och energiskt stadie efteråt, utan undantag.

Som om det inte vore anledning nog så finns det ett flertal till anledningar till varför du bör ta det kallt. Kallduschar:

  • Ökar blodcirkulationen – du tvingar kroppen att värma upp sig själv inifrån. Du kommer vara varmare när du kommer ut från duschen än om du tagit en varmdusch.
  • Motverkar ångest och depression – kylan avaktiverar många av reptilhjärnans funktioner. Förr i tiden användes alltid kallduschar eller bad som kur till psykiskt dåligt mående.
  • Förbättrar hår och hy – varmvatten är uttorkande.
  • Förbättrar immunförsvaret – många studier visar att immunförsvaret är starkare hos de som kallduschar än de som inte gör det (denna effekt jag dock inte själv fått erfara).
  • Ökar testosteronet – vilket i sin tur ökar styrka, energi, sexlust och hälsa.
  • Stark stressreducerare – går hand i hand med minskad aktivitet i reptilhjärnan. Denna effekt blir väldigt stark och uppenbar redan från första duschen!
  • Stimulerar viktnedgång – kylan ökar mängden brunt fett, vilket är ett bra fett som alstrar värme och är mycket mer metaboliskt effektivt (ger dig högre daglig förbränning). Denna typ av fett samlas heller inte utvärtes på kroppen som vitt fett gör.
  • Ökar återhämtning från träning – kallduschar har använts av atleter på elitnivå väldigt länge p.g.a sina återhämtande effekter på kroppen.
  • Ökar alertheten och ger dig energi för hela dagen – detta kommer från många människors (inklusive mitt) subjektiva upplevelse (empiriska bevis).

Övertygad och sugen att prova på? Då går vi vidare!

Hur tar jag en kalldusch?

Klicka fram! Här är den största utmaningen att hålla fokus. Fokusera på att konstant klicka framåt och slappna av, så märker du hur känslan av kyla inte är så farlig trots allt. Det som innan endast var smärta och panik är nu fullt acceptabelt, du mår bra och kan hantera det

Utmaningen blir att hålla fokus. Klickar du fram mår du bra, detta blir en träningssak. Jag har stått 20 minuter i iskall dusch genom att bara hålla amygdalan framåtklickad, det är fullt möjligt!

Välj sedan 1 av 2 metoder för att gå fram:

  1. Ta duschen på kallaste eller så kallt som känns mänskligt möjligt. Börja från fötterna, och spola vatten högre och högre upp mot kroppen, gå så långt du kan och gå lite längre för varje dag.

2. Ta den på kallaste, gå in under duschen direkt, sikta på att stå där i 10 sekunder.                      Nästa dag ökar du till 12, sedan 14, 16 etc, tills du hamnar på 1 minut.

Slutmålet är att kunna ta en dusch på kallaste temperaturen på morgonen i 1 minut.

Avslutningsvis vill jag tillägga att detta ÄR tufft! De bästa sakerna får vi ofta kämpa för, och detta är inte annorlunda! Ge det 1 vecka och kolla hur det påverkar dig, jag är övertygad om att du kommer älska hur det får dig att må!

Lycka till!

Robin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *