Close
Funktionell Träning: Rörelser och Muskler

Funktionell Träning: Rörelser och Muskler

Termen “funktionell träning” har kastats runt i träningsvärlden väldigt liberalt de senaste åren. Många stör sig på att det ofta är ungefär lika insiktsfullt som att “tona musklerna” (det finns inget som heter så, antingen bygger eller bryter du ner musklerna) och alla har sin egna version av vad det innebär.

För att mötas någonstans i mitten tror jag funktionell kan översättas vid att “ha ett syfte”, att träningen du gör har en tanke bakom sig då du specifikt vill att det ska förbättra någonting.

När jag pratar om funktionell träning brukar jag vara tydlig med vad jag menar med de orden. Oftast syftar jag till att övningen eller träningen vi gör överför sig till att underlätta din vardag.

Muskler

Om vi nu har ordet “funktionell träning” definierad till träning som underlättar din vardag, så finns det fortfarande olika sätt att träna på. En av dessa metoder är att fokusera på träningen av musklerna. Det innebär att din främsta fokus ligger i att stimulera musklerna till t.ex tillväxt eller aktivering. En kroppsbyggare vill gärna isolera musklerna för tillväxt. Det anser inte jag vara särskilt användbart i syftet av att underlätta din vardag.

Någon som t.ex skadat sig och behöver rehabilitera sig kan dra mycket nytta av att lära sig aktivera sin muskel igen. Eftersom att få till aktiveringen av muskeln kommer underlätta din nu potentiellt något handikappade vardag, så kan detta klassas till funktionell träning.

Någon som är sned eller har obalanser i kroppen kan också underlätta sin vardag en hel del genom att lära sig aktivera musklerna symmetriskt.

Rörelser

Här har vi kärnan. Så fort vi pratar om vardagen så behöver vi fundera på hur du rör dig, eller ännu viktigare; hur du inte kan röra på dig.

Rörelser involverar oftast hela kroppen och därav ett flertal muskler samtidigt. Vill du ha en underlättad vardag kan det vara skönt med tillräcklig rörlighet att kunna knyta skorna utan att behöva varken stöna högljutt eller fälla enstaka svettdroppar.

Rörelsen för att knyta skorna är en framåtböjning. Det kommer kräva en viss rörlighet i dina baksida lår. Om vi nu gör en övning som t.ex kålmasken så kan denna räknas till funktionell träning.

Sammanfattning

Några saker att ta med sig från artikeln är:

  • Termen funktionell träning är väldigt lösaktig
  • Du kan fokusera på att träna rörelser eller muskler beroende på behov
  • Övningar på en balansboll eller platta betyder inte automatiskt att de är funktionella
  • Använd Övningsbanken för att underlätta din vardag

Ha det bäst!

Robin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *