Close
Hur drömmer man om det man vill?

Hur drömmer man om det man vill?

Svaret är genom Lucida Drömmar, även kända som Klardrömmar.

Konceptet må låta motsägande, men handlar om att vakna i våra drömmar, något som använts inom tibetansk drömyoga i flera århundraden, men blev inte bevisat vetenskapligt förrän 1975.

Dr Keith Hearne, som var den första att bevisa lucida drömmars existens, gjorde detta genom att be en lucid drömmare signalera från drömvärlden med sina ögon att hon var vaken i drömmen. Hur är detta möjligt?

När vi sover går vi igenom 4 olika stadier av sömncyklar, som totalt håller på i 90-110 minuter. Dessa stadier är:

 • NREM 1 (På gränsen till att somna in och tappa medvetenhet)
 • NREM 2 (Ett lättare sömnstadie där vi spenderar ca hälften av vår sömn)
 • NREM 3 (Ett djupare sömnstadie där du har mindre påverkan från yttre stimulans. Vaknar du direkt ur detta stadie känner du dig även rätt groggy. Nästan all sömngång sker även härifrån)
 • REM (Här börjar vi drömma. Muskler paralyseras och hjärnaktiviteten ökar. Huvudsyftet för detta stadie är för inlärning och minnesformande)

NREM = Non-Rapid Eye Movement

REM = Rapid Eye Movement

När vi är drömmandes i REM sömn så följer våra fysiska ögon samma direktiv som våra drömögon. Det betyder att tittar du uppåt i drömmen, gör även dina fysiska ögon det.

Dr Keith Hearne gav personen ett visst rörelsemönster som han ville att hon skulle utföra med ögonen när hon vaknat upp i sin dröm, vilket skulle ge konkreta bevis på att hon befann sig medveten i drömmen. Experimentet lyckades och kunde upprepas flertal gånger med samma resultat. För första gången kunde det bevisas att det är fullt möjligt att ha fullständigt medvetande i drömmen!

If you must sleep through a third of your life, why should you sleep through your dreams too? ~ Stephen LaBerge

dream-1594636_1920

Vad kan vi då göra i våra lucida drömmar?

Allt! Är det inte fascinerande? Bokstavligen allt. Hela ditt liv baseras på intrycken som tas in av dina sinnen från extern stimulering. Kanske sitter du just nu i soffan, känner soffans material, ser vardagsrummet framför dig och känner doften av nylagad mat och hör grannarna bråka genom de alltför tunna väggarna..

Allt detta TRIGGAR våra sinnen att reagera, och i gengäld får vi en viss upplevelse. Men just där ligger nyckelordet, triggar.

När vi drömmer, ser vi saker utan ljus. Vi känner saker utan beröring, och vi hör saker utan ljud. Allt detta kommer från våra sinnen som triggas i drömmen på precis samma sätt som de triggas i vaket tillstånd, bara det att nu är det en intern trigger istället för extern.

Detta betyder att du kan bokstavligen leva ut dina vildaste fantasier, och uppleva dem. Med 200+ nedskrivna lucida drömmar i bagaget kan jag intyga att detta är fullständigt livsförändrande!

Åter till frågan:

Hur får man klardrömmar?

Det finns otroligt många tekniker att nyttja, allt från att lära sig känna igen det udda i drömmen som triggar igång ett ifrågasättande av verkligheten, till att meditera sig in i drömmen genom att hålla sig medveten medan man somnar.

Här beskriver jag stegvis den enklaste och vanligaste tekniken:

MILD – Mnemonic Induced Lucid Dreams

 1. Minns dina drömmar
 2. Gör reality checks
 3. Samtidigt som du somnar in, upprepa en affirmation i sinnet som t.ex “inatt vaknar jag i min dröm”
 4. Visualisera att du är i din senaste dröm, och se dig själv nu göra en lyckad reality check och säga “jag drömmer!”

Reality Checks

Är som det låter, ett ifrågasättande av din verklighet. Drömmer du eller är du vaken? Och nej, du behöver inte bli mentalt instabil av detta. Huvudsyftet är att du ett flertal gånger under din dag, stannar upp och ifrågasätter din verklighet. Det är genom att skapa denna rutinen som du tillslut kommer finna dig i en dröm, göra en reality check, och upptäcka att du drömmer!

Känslan av att upptäcka att du faktiskt ÄR i en dröm, är som att gå från ett dimmigt halvbelyst rum, till att slå på en strålkastare som lyser upp ALLT i minsta detalj. Sinnena skärps x1000 och allt blir glasklart!

Olika metoder att använda dig av när du gör dina reality checks är:

 • Håll för näsan och försök andas (du kan aldrig kväva dig själv i en dröm, drömmer du kommer du kunna andas)
 • Ta 2 fingrar och försök föra dem genom din andra hand (rekommenderas inte om du är på dejt..)
 • Räkna dina fingrar på en hand (har fått allt från 7-12)
 • Läs en text, titta bort, och läs den igen. Är den oförändrad eller har den förändrats?

Ta en eller två av dessa som du tränar dig på vid varje reality check. De behöver inte ta mer än 10-30 sekunder totalt.

Jag är lucid! Och nudå?

Lugn! Bokstavligen. Blir du för uppspelt slungas du direkt ut ur drömmen, vilket är det vanligaste misstaget. Gnugga dina händer för att stabilisera drömmen, och nu njut!

För att få saker att hända som du vill, så behöver du förvänta dig det. Här är dock det kluriga, det går inte att fejka. Om du verkligen tror att du kan flyga, så kommer du kunna göra det. Om du verkligen tror dig kunna skapa slutscenen där Harry Potter möter Voldemort och du får spela hjälten, så behöver du bara förvänta dig det och det kommer hända.

I början brukar denna fantastiska upplevelse endast vara från några sekunder till en minut. Med tiden kan de bli upp emot 2 timmar långa! (har själv varit med om ett flertal sådana otroligt långa drömmar).

Att kontrollera sina drömmar är otroligt kul och givande, du upplever bokstavligen dina vildaste fantasier! Det ska dock kommas ihåg att

The sailor does not control the sea ~ Robert Waggoner

fantasy-466759_1280

Hur mycket du än kontrollerar i drömmen, vart kommer detaljerna från? Vem bestämmer hur alla människorna i drömmen ska se ut? Hur många de ska vara? Hur de ska röra på sig? Vad de säger?

Nu börjar vi verkligen gå djupt, på riktigt.

Det undermedvetna fungerar nästan som dockmästaren som sköter allt bakom scenerna. Du kommer uppleva saker, detaljer, människor och konversationer som kommer lämna dig förvånad, förbryllad och funderandes.

I framtida inlägg kommer jag dela med mig av vad som hände när jag direkt ställde frågor till det undermedvetna, och förde konversationer med människorna jag träffade i drömmen, bland annat frågan “vem är du?”.

Om du tycker detta ämne är intressant så kommentera och berätta det! Finns intresset att lära sig detta så kommer jag skriva mer djupgående i hur du får lucida drömmar, stabiliserar drömmen och vad du kan använda dem till.

PS.

Visste du att lucida drömmar används till att båda bota rädslor och fobier (spindlar, scenskräck etc) samt till att förbättras inom din givna sport/hobby? Studier visar 22-33% förbättring för de som endast tränar i sina lucida drömmar, jämfört med 0% hos de som inte tränar alls.

Sov gott och dröm lucidt!

Robin

Introbild från flickr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *