Close
Hur man mediterar hemma

Hur man mediterar hemma

Det finns olika typer av meditationer för olika syften. Det är i princip omöjligt att försöka dra alla över samma kant, men skulle jag vara så fräck och göra det ändå skulle jag sammanfatta det som:

Singulär fokus

Att helt enkelt fokusera på en endaste sak. Vi kikar på de två vanligaste meditationsformerna:

phra_ajan_jerapunyo-abbot_of_watkungtaphao

“When your attention moves into the Now, there is an alertness. It is as if you were waking up from a dream, the dream of thought, the dream of past and future. Such clarity, such simplicity. No room for problem-making. Just this moment as it is.” ~Eckhart Tolle

Observationsmeditation:

Här är målet att se nuet för vad det är, observera och ta in det. Ditt syfte är inte att uppnå någonting, helt enkelt att se saker för vad de är. Detta kallar vi i väst för Mindfulness och har blivit väldigt populärt på senaste. I öst kallas det Zen Buddhism och har funnits sedan år 1227 (Zazen) men troligen blev deras livsfilosofier lite för läskiga för oss och vi tog bort alla spirituella aspekter och behöll själva meditationen.

Hur?

Sätt dig ner (på en stol, skräddare, uppochner i en split… det spelar verkligen ingen roll så länge du är bekväm).

Sätt ett larm (rekommenderar 24 minuter) och bestäm dig för att sitta tiden ut, oavsett.

Slappna av, observera. Du är inte här för att prestera.

Kliar det på näsan? Observera det tills det släpper. Ont i ryggen? Observera. Börjar tankarna drifta iväg? Ta försiktigt tillbaka din medvetenhet till nuet och fortsätt observera.

Håll dig fri från dömande och notera att du är INTE dina tankar.

rembrandt_-_the_philosopher_in_meditation

“The thing about meditation is…you become more and more you.” ~David Lynch

Fokusmeditation:

Detta är oftast vad vi tänker på när vi hör meditation. Här är syftet att hålla fokus på en endaste sak under hela tiden, oftast andningen (kan vara vadsomhelst, t.ex ett ljus, objekt, mantra etc). Detta i syfte för att tämja sinnet och tysta vad vi kallar för “aphjärnan” som gärna löper amok. Efter en sådan här meditation blir sinnet väldigt lugnat, och ibland helt tyst.

Hur?

Sätt dig ner bekvämt.

Sätt ett larm (rekommenderar 24 minuter) och bestäm dig för att sitta tiden ut, oavsett.

Slappna av, lägg all din fokus på andningen i magen (se till att du bukandas, d.v.s andas med magen). Notera hur magen expanderas när du andas in, och sjunker in när du andas ut.

Om dina tankar vandrar iväg, ta lugnt och försiktigt tillbaka fokus på andningen. Detta kommer hända många gånger, acceptera det och ta helt enkelt tillbaka din fokus utan dömande.

Varför meditera?

Det finns många anledningar till varför meditation är bra för oss. Jag anser att meditation gör för hjärnan, vad träning gör för kroppen. Varför utelämna den ena över den andre? Många tränar för välmående, vilket är väldigt effektivt och nyttigt. Samtidigt så tränar vi ofta kroppen för att må bra i sinnet. Varför tränar vi aldrig sinnet direkt?

Förutom att meditation permanent förändrar din hjärnas struktur (och därmed hela din verklighetsuppfattning), så finns det ett flertal till fördelar:

  • Frigörande från stress, ångest och oro (avaktiverar reptilhjärnan, därav minskar mängden kortisol och adrenalin)
  • Sänker blodtrycket
  • Ökar produktionen av hormonet DHEA (vitalitetshormonet som ökar fettförbränningen, muskeluppbyggnaden samt hindrar åldersrelaterade sjukdomar)
  • Förbättrad sömn (löser oftast sömnlöshet)
  • Ökar medvetenheten
  • Skapar känsla av välmående och uppfyllnad

Utmaningen

Meditera 24 minuter varje dag i en vecka.

Skriv ner från 1-10 hur du mår innan meditationen, och sedan efter.

Vad blev dina resultat?

Robin

PS. Kolla även in denna artikel om meditationens snabbaste genväg. Jag mediterar ALDRIG utan den.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *