Close
Hur du styrs av Reptilhjärnan

Hur du styrs av Reptilhjärnan

Du klickar bakåt till din reptilhjärna dagligen, genom beslut som får dig att må dåligt, men gynnar andra som fastnat i ett bakåtklick. För att hänga med i vad jag pratar om behöver du känna till hur amygdalan fungerar, samt vad det innebär att vara framåt eller bakåtklickad.

Livet är subjektivt, och hur du uppfattar det kommer bland annat baserat på ditt mindset samt informationen som du väljer att mata dig själv med. Dessa två går hand i hand. Genom att använda oss av upprepade affirmationer (en självuppmaning till någonting) så påverkar du hela din livssyn.

Hur du hjärntvättar dig själv dagligen

Siffror från September 2016 visar att Aftonbladet ligger på över 3.2 miljoner läsare dagligen. Men det kan vi enkelt säga att Aftonbladet har en stor påverkan på vårat dagliga inflöde av information. Jag öppnar upp min webbläsare, går in på Aftonbladet och möts direkt av dessa rubriker:

  • “Laddar ner filmer där barn våldtas: Jag skäms så mycket”
  • “Så spårade vi nätpedofilerna”
  • “72 män som laddat ner sexövergrepp”
  • “Man våldtog 13-årig flicka på skoltoaletten”
  • “Polis körde ihjäl 53-åring – döms”

Bild på orm som symboliserar hjärna i bakåtklickat reptiltänk

Gud vad hemskt! Händer dessa saker idag igen?! Nej det går bara utför och blir värre och värre! Jag kan inte ens känna mig trygg i mitt egna land längre! – Mvh Reptilhjärnan

Mellan 1990 och 2015 ökade världens välstånd, bnp per capita, ungefär lika mycket som under de 25 000 åren dessförinnan. Andelen länder som är demokratier har ökat från knappt hälften till nästan två tredjedelar. Den extrema fattigdomen i världen har minskat från 37 till 9,6 procent – ensiffrigt för första gången i historien. Varje dag fick 285 000 fler tillgång till säkert vatten.

Alla tänker på att Mellanöstern är i kaos, men vi glömmer att konflikter samtidigt tog slut i Colombia, Sri Lanka och Angola. Islamistiska terrorister utgör ett nytt och obehagligt hot, men de dödar trots allt relativt få. Risken att en europé ska mördas av en vanlig mördare är 30 gånger större – och det är en mordfrekvens som har halverats på två decennier. ~ Johan Norberg

De lever på din rädsla

När du är bakåtklickad så reagerar du istället för att analysera. Att analysera är en högre tankeprocess som sker av frontalloberna.

När du matas med information om hemska saker och upplevelser så sker ett bakåtklick, du mår dåligt av att höra någon annan skadas, och hamnar i reptilhjärnan. Hur skulle det påverka ditt liv om du istället läste en bok om personlig utveckling varje morgon istället för nyheterna? Lyssnade på musik du älskar? Mediterade?

I tron och rädslan om att allt blir farligare och sämre, skapas också ett beroende till denna sorts pessimistiska journalism. Skulle du sluta läsa om vad som händer i världen finns nu rädslan av att både “missa viktig information” samt att “inte hänga med”. Detta är problemet med rädsla, den är ofta ologisk men styr oss, trots att det är på bekostnad av ditt välmående.

Ta hand om din hjärna

Din hjärna är som ett konstant växande barn. Barn behöver bra och näringsfylld mat för att växa upp och bli hälsosamma, sedan massor med kärlek. Din hjärna fungerar exakt likadant. Den behöver bra och näringsfylld information, samt massor med kärlek för att både kunna växa ordentligt, samt bli hälsosam och må bra.

Att bli lycklig handlar inte om att sticka huvudet i sanden och gömma sig för omvärlden. Hemskheter händer, och ibland behöver vi göras oss medvetna om vissa händelser för att kunna skapa en bättre värld. Du behöver dock komma ihåg vart du sätter din fokus. Din hjärna vet bara vad du berättar för den. Om ditt sätt att säga “godmorgon” till hjärnan är genom att läsa om dagens mord, och godnattsagan handlar om hur vandalismen härjar i Stockholmsområdet, då gör du det svårt för dig själv att må bra och bli lycklig.

Till journalist-älskaren

Är du djupt involverad i journalism? Politik? Eller kanske har ett övrigt jobb/livsstil som utsätter dig för det negativa i världen? Använd då de redskap som finns för att träna upp hjärnan i bästa form!

Att utsätta hjärnan för all denna negativa belastning kan liknas som vid fysisk påfrestning för kroppen. För att klara en hög belastning behöver du vara i bra form!

Här är några redskap för att skapa välmående:

Lycka till och ta hand om dig!

Robin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *