Close
Hur minns man sina drömmar?

Hur minns man sina drömmar?

Drömmer gör vi allihopa varje natt, vissa minns alltid minst en dröm per natt, medan andra “drömmer aldrig”. Men varför skulle vi ens vilja minnas våra drömmar?

“Sleep is the best meditation” ~ Dalai Lama

Drömmar är en direkt ingång till vårt undermedvetna. Här processeras information som du lärt dig nyligen och för längesen, saker som du upplevt och saker som du tror dig ha glömt. Hela ditt liv och allt du upplevt ligger som inlåst i ditt undermedvetna, och kommer ut i abstrakta, ofta väldigt flummiga uttryck i dina drömmar. Oftast viftar vi bort dessa som betydelselösa, men är de verkligen de?

“One who looks outside, dreams. One who looks inside, awakes” ~ Carl Jung

realm-of-dreams

Ta t.ex personen som lever under mycket stress (men kanske själv inte är medveten om det), och var och varannan natt drömmer obehagliga drömmar om att bli jagad. Om vi nu tolkar dessa upprepande drömmar som att personen konstant behöver skynda sig för att inte misslyckas (drömtolkning: flyr [skynda sig] från något obehagligt [misslyckas]), kan vi börja tillbakablicka vilken aspekt i livet som detta stämmer in på.

Låt oss nu säga att personen får insikten om att jobbet och dess upprepande deadline är någonting som hen konstant tänker på, men har helt enkelt accepterat det som en del av sin vardag. Nu har drömmen helt plötsligt sått ett frö som ifrågasätter välmåendet, genom tolkningen av upplevelsen.

Personen tar nu och bestämmer sig för att byta uppdrag på jobbet där deadlinen inte är lika tajt. Plötsligt upphör drömmarna, och personen märker en stor lättnad från sina axlar. Drömmar om att bli jagad slutar, stress i livet har minskat och nu mår hen bättre än någonsin.

Här blev det ett klassiskt fall av det undermedvetna som skicka ut  varningssignaler i form av obehagliga drömmar, och när signalen lyssnades till slutade varningslamporna att blinka.

Upprepande drömmar är alltid ett tecken!

Vad det betyder är svårare att svara på. Jag tror personligen att individuell tolkning av drömmar alltid är starkast, även om hjälp på travet av andra kan vara otroligt produktivt. I slutändan är det drömmaren som får budskapen, och kommer känna och komma till insikt om vad dessa budskap är, om vi nu väljer att lyssna på dem.

Drömmar får oss att vakna till vad vi verkligen känner. Detsamma gäller det positiva. Gjorde du någonting som du inte kan sluta ha fantastiska drömmar om? Kanske är det ett tecken för dig att vidareutforska det. Det är OTROLIGT viktigt att komma ihåg att

Drömmar är inte bokstavliga!

De fungerar i form av uttryck. Om du är i ett förhållande och är mycket lycklig med din partner, men har en otrohetsdröm, så betyder detta inte att du är olycklig i ditt förhållande och suktar efter någon annan (du kan pusta ut nu).

Som både Carl Jung och Sigmund Freud upptäckte, så handlar detta oftast om att hen känner stark kärlek gentemot personen som hen var otrogen med, även om i det vakna tillståndet deras förhållande strikt är helt vänskapligt baserat och ingen form av attraktion existerar mellan dem. Här blir otrohetsakten ett UTTRYCK för känslan av stark kärlek.

Genom att lyssna på våra drömmar lär vi känna oss själva.

beautiful-940542_1280

Hur du kommer ihåg drömmar varje natt

Du börjar minnas dem genom att prioritera dem.

Köp en fin journal med en tillhörande penna. Om journalen känns lite extra fin, och även pennan, blir det hela automatiskt en större sak och högre prioriterat.

Ha drömjournalen nära till hands. T.ex på nattduksbordet om du sover bredvid det, eller under kudden.

Så fort du vaknar, VAR STILL! Och med minimala rörelser, skriv ner det du minns. Även om det blir en enda abstrakt mening som t.ex “någonting om jobbet”. Detta är första steget. Ta några minuter på dig att att fundera bakåt och se om något mer poppar upp.

Gör detta varje morgon utan undantag. Inom bara några dagar kommer ditt drömminne bli bättre och bättre, och du kommer minnas MINST 1 dröm per natt.

Jag började med att minnas ca 1 dröm i veckan. När jag sedan började skriva min drömjournal gick jag snabbt mot 1 dröm om natten, till 3 drömmar om natten. Som mest hade jag 15 drömmar under en natt, alla uppskrivna på ett flertal A4 papper. Snacka om äventyr!

När du fått så pass bra drömminne att du minns minst 1 dröm per natt, så är du redo att bege dig mot lucida drömmar. Jag kommer skriva mer om dessa i kommande inlägg. Där kan du bland annat direkt kommunicera med ditt undermedvetna, och uppleva ett liv helt utan gränser.

Kom ihåg att ligga helt still när du vaknar! 

Så fort du gör en större rörelse och aktiverar hjärnans center för grovmotorik kommer 90-100% av ditt drömminne att försvinna. Var därför mycket försiktig. Vakna, ligg still, minns din dröm i några sekunder, ha drömjournalen nära till hans och börja försiktigt skriv i den. Låt denna process få ta några minuter.

Lyckligt drömmande allihopa!

Robin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *