Close
Kosttillskott: Bra eller Dåligt?

Kosttillskott: Bra eller Dåligt?

Frågan kring kosttillskott är minst sagt en djungel. Som om det inte vore svårt nog att veta vad du behöver, så tillkommer alltid frågan om mängd, kvalité och vilket företag som går att lita på. Sen kvarstår grundfrågan, behöver du det ens alls?

Kosttillskottsindustrin har en omsättning på över 60 biljoner dollar och är en relativt okontrollerad rörelse. De definieras i Sverige som livsmedel och behöver därav inte kontrolleras av livsmedelsverket innan de kommer ut på marknaden. Detta skiljer sig från läkemedel som ALLTID behöver kontrolleras av läkemedelsverket innan något säljs.

Måste man äta kosttillskott?

Min åsikt på kosttillskott är liknande som på träning. Du kan leva ett långt och lyckligt liv utan att träna genom att få till ordentligt med vardagsmotion, men du kommer i princip alltid vara lyckligare och må bättre av träningen. Liknande är det här, du BEHÖVER inte kosttillskott, men det kan hjälpa dig både med välmåendet och hälsan genom att öka och fylla luckorna av mineraler och vitaminer som din kropp mår bättre av.

Din kropp mår t.ex otroligt bra av fettsyrorna från fet fisk, som är rätt exklusiva till just dem. Äter du stora mängder fet fisk varje dag? Inte jag heller, men det finns ett sätt att fylla den luckan på. Gör du inte det, kommer du överleva. Gör du det, är det mycket möjligt att du mår lite bättre. Att må bra är ett dagligt arbete, och jag använder mig av alla redskap jag får tag i för att uppnå det.

Kosttillskott jag använder:

Länkarna nedan är Affiliate-länkar till Svenskt Kosttillskott, vilket är ett företag som jag själv använt under en längre tid, och har därför valt att dela med mig av de varor jag litar på, från ett företag som hittills bara gett mig mycket goda intryck.

1. Omega-3

kosttillskott för att träna hjärnan och träna hemma

Fettsyrorna EPA och DHA från Omega-3 är bland de bästa vi kan få i oss. Utan att grotta ner oss i hur allting fungerar så radar jag istället upp hälsovinsterna med dem:

 • Hjälper depression och ångest
 • Reducerar kroppens inflammation och hjälper hjärtat hålla sig friskare
 • Hjälper mental ohälsa som humörsvängningar och symptom hos de med schizofreni och bi-polär sjukdom.
 • Stärker hjärnan mot åldersrelaterade sjukdomar
 • Hjälper sömnen
 • Ökar känslan av välmående (min upplevelse)

Kosttillskottet jag föredrar är Eskimo-3 Pure då det är den renaste Omega-3 jag hittat, samt verkar ha bäst upptagningsförmåga. Tar 3 st under dagen.

2. Magnesium

kosttillskott för att träna hjärnan

Ett riktigt bra bas-tillskott som jag alltid tar innan läggdags.

 • Medverkar i nästan alla kroppens funktioner
 • Effektiviserar nervsystemets signaler till kroppen och hjärnan
 • Påverkar hur effektivt kroppen använder sig av bland annat fett, protein och kolhydrater
 • Hjälper musklerna slappna av
 • Mer utvilad trots mindre sömn (min upplevelse)

Föredrar Magnesium 800mg vilket är det billigaste Magnesium jag hittat i så höga doser med bra upptagningsförmåga. Tar 3 st innan läggdags.

3. D-Vitamin

kosttillskott för att träna hjärnan

Varje vinterhalvår möts jag av en otrolig vinter-nedstämdhet. Även kallad SAD (Season Affection Disorder) där bristen på sol och därav D-vitamin gör mig väldigt nedstämd och ofta apatisk. Ett intag av D-vitamin hjälper mig massivt här, tillsammans med 3-stegs kuren för dåligt mående. Förutom detta finns en rad fler fördelar med att optimera intaget:

 • Hjälper mot depression
 • Hjälper mot trötthet
 • Påverkar musklernas funktion, som t.ex sänkt kronisk smärta och återhämtning
 • Sänker risken av cancer

Som med de flesta vitaminer och mineraler, är den rekommenderade dosen av D-vitamin VÄLDIGT sparsam. Nivåer av 5.000-10.000 IE rekommenderas för att få effekt, och jag använder mig då av Vitamin D3 4000 IE som jag tar 2 st av.

4. Vitamin B6

kosttillskott för att träna hemma och träna hjärnan

Det här är inget bastillskott på något sätt, men har trots allt en rad fördelar. Mitt syfte för att ta det är för att det påverkar mitt drömmande positivt, samt hjälper mig ha starkare Lucida Drömmar. Som med alla kosttillskott så handlar det mycket om att hitta DITT behov. Här är en rad fördelar med högre intag av B6:

 • Ansvarar för att reglera och balansera en mängd hormoner i kroppen
 • Påverkar immunförsvaret positivt
 • Påverkar kroppens förbränning, bland annat av kolhydrater
 • Vissa studier tyder på att det potentiellt kan påverka ökningen av testosteron, men detta är oklart

Jag använder mig av Vitamin B6 25mg då dessa har ett av de högre värdena jag hittat. Inte jättelätt att hitta sådana värden av B6. Tar 4 st för att uppnå ett totalt intag av 100 mg som verkar vara gränsen som ska nås för att drömmarna ska påverkas.

Lycka till i djungeln!

Det är som sagt inte det lättaste att veta vad man behöver, hur mycket eller vilka som ens har en bra upptagningsförmåga. Förhoppningsvis har listan hjälpt till en del här.

Jag har valt att inte skriva med källor till alla hälsofördelar för att hålla artikeln simpel. För den nyfikne så finns det gott om info online. Vi ska även komma ihåg att forskningen inte är absolut, utan en konstant föränderlig beskrivning av vad vi vet och tror för tillfället.

Mitt tips är att uppleva det själv och göra dina egna bedömningar.

Lycka till!

Robin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *