Close
Kosttillskott och Vegetarianer: Ett Måste?

Kosttillskott och Vegetarianer: Ett Måste?

Länge har det sagts att vegetarianer och veganer inte får i sig all näring de behöver för att kroppen ska kunna prestera optimalt och må bra. I det här inlägget lägger vi fokus på vegetarianer, eftersom jag själv följt en vegetarisk kost i över ett år. Idag äter jag dock fisk (kallas även pescetarian, för den som gillar svåra ord).

Är det då sant att vegetarianer lever med näringsbrister? Behövs kosttillskott för att fylla luckorna? Vi tar och kikar.

Länkarna som används nedan är affiliate-länkar.

Omega-3

Alger

Fördelarna med Omega-3 kan du läsa om här.

Omega-3 hittar vi enkelt i växtriket, bland annat genom linfröolja. Linfröoljan innehåller dock inte de bästa syrorna, som vi egentligen är ute efter.

Dessa syror kan vi dock få tag i genom alger och spirulina.

Ett fantastiskt tillskott för den som inte vill äta alger och spirulina dagligen är AlgOmega3. Detta är t.o.m ett bättre alternativ än fiskoljan, då du får i dig de nyttiga fettsyrorna direkt. Fiskoljans syror kommer från att fisken äter algerna.

Nackdelen är priset. Det är dyrare med färre, och du behöver konsumera fler för att komma upp i samma värde. I min åsikt är detta dock ett glasklart val för vegetarianen och veganen som vill förbättra sin hälsa avsevärt!

Kreatin

Tjur med kreatin

Kreatin är ett ämne som endast finns i kött, och används som energi både för dina muskler och hjärnan.

Kreatin produceras i levern och är därför inte nödvändig att få i sig för överlevnad.

Jag har använt mig av kreatin som kosttillskott i över 10 år. Det gör en stor skillnad för mitt mående och min ork i träningen. Under tiden jag var vegetarian bestämde jag mig för att sluta (jag har slutat ett flertal gånger, och effekterna är alltid tydliga).

Detta hände när jag slutade ta kreatin som vegetarian:

 • Minskad ork
 • Försämrad koncentration
 • Minskad mängd energi
 • Försämrad återhämtning
 • Försämrad uthållighet
 • Försämrad styrka och explosivitet

Kreatin finns inte i växter!

I min åsikt är detta världens bästa kosttillskott! Det är även det mest studerade och verifierade kosttillskottet som nu länge uppskattats för sina starka effekter.

Det överlägset bästa kreatinet jag fått tag på är Creapure. Detta är extra finfördelat kreatin som minskar uppsvullnaden.

Obs!

Kreatin binder vatten i kroppen. Perfekt för den som tränar för att bli större, medans den som siktar på viktnedgång kan bli avskräckt. Det påverkar inte resultaten direkt, mer än att personen kan bli avskräckt när de ser att vikten plötsligt gått upp 2kg.

Vitamin B12

Ost

Vitamin B12 är en vitamin som vi finner främst i fisk, kött, ägg och mjölkprodukter.

Brist på denna vitamin kan orsaka bland annat:

 • Trötthet och matthet
 • Nedsatt tankeförmåga
 • Anemi

För vegetarianer som äter ägg och mjölkprodukter (även kallade lakto-ovo vegetarianer) är det inga problem med denna vitamin. För de vegetarianer som dock undviker dem, blir det lite svårare.

B12 finns i små mängder i bland annat sjögräs och fermenterad soja. Dock behöver du äta större mängder av dem varje dag, eftersom upptagningsförmågan är låg.

Vitamin B12 är kosttillskottet jag använde mig av. Det ska dock tilläggas att jag aldrig känt någon skillnad på låga eller höga mängder B12. Studierna och varningarna om dess brist har varit nog för att jag ska ta det säkra före det osäkra, men kan inte hävda på ett personligt plan att det gjort mig varken till eller ifrån.

Sammanfattning

Sammanfattning

Igen så märker vi en tydlig röd linje i kosttillskottsdjungeln; vegetarian eller ej, de behövs inte!

Det är tydligt att vi överlever utan dem, och att vi kan få i oss allt (förutom kreatin) på annat håll. För den som dock vill öka sin prestation eller sitt välmående, så kan de vara ett fantastiskt tillskott då de både blir MYCKET mer lättillgängliga, och kommer i väsentligt högre doser.

Om du som vegetarian eller vegan märkt av följande symptom:

 • Konstant trötthet och utmattning
 • Orkeslöshet
 • Dålig återhämtning
 • Dålig fokus
 • Låg energi
 • Ingen explosivitet
 • Dåligt mående

Gör dig själv en tjänst och prova kombinationen av Kreatin + Omega-3. Snälla hör sedan av dig och berätta hur det fungerade för dig.

Lycka till!

Robin

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *