Close
Långsiktigt lycklig

Långsiktigt lycklig

Denna artikel är en vidareutveckling av hur Mästerkompassen fungerar.

Hjärnan är en helt fantastisk skapelse, och har både förmågor och kapacitet långt bortom vår förståelse. Men hur kommer det sig att kompassen ibland säger “VARNING” när det egentligen är någonting bra? Eller ger tummen upp till saker som är dåliga för oss?

Varning!

Amygdalan reagerar

Amygdalan har inget framtidstänk, den reagerar bara på vad som händer. Och denna reaktiva händelse kan vara helt utom din kontroll.

Om du t.ex äter din favoritglass och plötsligt är med om en skottlossning, så kommer din hjärna att få dig bakåtklickad till reptilhjärnan. Tyvärr så har amygdalan nu även associerat glassen med händelsen. Chansen är stor att det inte är din favoritglass längre. Du kommer troligen inte vilja äta den igen alls, då den fungerar som en påminnelse av en mycket jobbig upplevelse.

Tvärsom är också sant. Du hör en låt i bakgrunden som du är sååå less på, samtidigt som du får ett samtal som berättar att du vunnit 1 miljon. Nu är den där låten helt plötsligt inte så tokig längre..

Frontalloberna är skillnaden

Amygdalan kan liknas vid en trafikpolis som bestämmer vart blodet i hjärnan ska gå. Antingen går den fram mot mjukt och mysigt frontallobstänk där livet ger dig den där kittlande känslan du sporadiskt får av att titta på söta kattungar på Facebook, eller bakåt till reptilhjärnan där smärta, ångest, och i bästa fall uttråkning finns. Livet är ungefär lika spännande som en ödla som sitter på en sten och viftar med tungan.

Spännande reptil

“Livet är så spännande..”

Vår långvariga lycka hittar vi i frontalloberna. Amygdalan är delen som tillåter blodet (energin) att flöda in i frontalloberna. För att verkligen lära oss vad som gör oss långvarigt lyckliga och uppfyllda, behöver vi ironiskt nog redan vara i frontalloberna för att få ut den träffsäkraste informationen (lär dig klicka framåt). Låt din hjärna guida dig när den använder sin mest avancerade och utvecklade del, med bland annat ett effektivt framtidstänk utanför vårat medvetande, som vi kallar för “intuition”.

Det hela kanske låter komplicerat, och många nya ord slängs fram och tillbaka som om hela Sveriges befolkning dagligen satt och samtalade om amygdalor och frontallober. Men det är egentligen väldigt enkelt.

Klicka framåt och så mycket sköter sig själv. Det är mycket enklare att veta din riktning när du känner till kompassen.

Lycka till!

Robin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *