Close
Mästerkompassen

Mästerkompassen

Jag tänkte dra igång med att skriva lite om vad som ibland hänvisas till “Hjärnans Mästerkompass”. Även känd som amygdalan.

Amygdalan (det finns 2 trots att jag uttrycker mig som att det endast finns en) är den evolutionära del av vår hjärna som leder oss i rätt riktning för överlevnad. När vi hittar något som främjar vår överlevnad så aktiveras våra frontallober.

Frontalloberna är vår mest utvecklade del av hjärnan, och är den delen som ansvarar för vår lycka, framtidstänk, komplexare processer av känslor och funktioner (språk, musik, konst, finmotorik). Frontalloberna fungerar genom “orsak och verkan”, och är väldigt duktiga på att se samband. Vi kallar ibland även detta för intuition.

När vi möter något som potentiellt äventyrar vår överlevnad så aktiveras istället vår reptilhjärna. Det är vår mest primitiva del och ansvarar för “fight or flight” responsen. Den har fyllt sin funktion fantastiskt när vi behövt överleva på t.ex savannen och behövde snabba och plötsliga stresspåslag för att kunna springa extra fort eller extra långt för vår överlevnad.

Idag har vi inte riktigt det problemet, men vår hjärna fungerar likadant för det. När vi idag hamnar under mycket press och i situationer vi finner läskiga, får vi fortfarande stresspåslag. Om du har en tajt deadline på ett projekt så riskerar du inte riktigt din överlevnad, men din hjärna tror gärna det. Vi kallar idag detta för kronisk stress, när reptilhjärnan inte kan sluta reagera. Där frontalloberna ser “orsak och verkan”, fungerar reptilhjärnan endast genom att reagera. Tajt deadline? STRESS! Slåss för din överlevnad! Här, ta lite adrenalin, det kommer hjälpa dig stanna vid liv.

Idag finns en term för detta som kallas för “amygdala hijacking”, där amygdalan konstant skickar signaler bakåt till reptilhjärnan, och har fastnat i det läget. Nu börjar vi hamna på PTSD (PostTraumatisk StressSyndrom) och utbrändhetsnivåer.

Amygdalan är som en lysknapp där du kan klicka fram (frontallobsaktivering) eller klicka bak (reptilhjärneaktivering). Dagligen så pågår det pingis i våra huvuden där vi klickar fram och tillbaka då och då, beroende på omständigheterna, som därefter skapar vårat mående.

Det fina är att vi kan själv påverka detta, och medvetet klicka framåt för att skapa vår egna lycka, och ta oss ur stress. Än så länge har jag inte sett något skrivet om detta på svenska, men i min åsikt är detta det närmaste vi kommer att fuska i livet, och ALLA bör få en chans att ta del av det!

Kommer skriva mer om HUR denna process fungerar i kommande inlägg.

Tjohoo!

Robin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *