Close
Minns mer av det du läser

Minns mer av det du läser

Har du någonsin läst en bok, blivit ombedd att berätta om den, bara för att sedan finna dig själv stum? “Vad är det jag ens har läst?!”

Jag var själv likadan. Andra kunde berätta om fantastiska äventyr och karismatiska hjältar, medan jag satt och klurade på vad det var huvudkaraktären hette nu igen..

I tidigare artikel berättade jag om hur du kan optimera hjärnan att minnas allt. Där går vi igenom att nyckeln till hjärnans språk är genom bilder. Det klassiska uttrycket “en bild säger mer än tusen ord” stämmer mycket väl. Där använder vi oss flitigt av bilder för att memorera stora mängder exakt information.

Här kommer vi använda oss av liknande princip. Tekniken är enkel och kan sedan fås till en automatisk vana som sker varje gång du läser.

Hur du gör

Ta fram boken, eller tidningen eller vad det nu är du vill läsa. Medans du slappnar av i blicken och tar in orden du läser, så vill jag att du visualiserar allt du läser, som om du tittar på din egna inre mentala film.

Stanna inte upp för att hitta perfekta bilder, låt bara filmen rulla på under tiden du läser texten. När du sedan läst en sida/artikel i tidningen, tänk tillbaka på filmen du precis spelat in. Notera hur många fler saker du nu minns som du “får på köpet” genom att ha en rad bilder efter varandra som alla innehåller kunskap om det du precis läst.

Prova läs en sida utan denna teknik, och en sida med för att jämföra skillnaden.

Det är inte meningen att du ska konstant behöva stanna upp för att spela tillbaka filmen om du t.ex läser en roman. Istället kommer du märka att om du tänker tillbaka på huvudkaraktären, som du nu har en klar bild för, så kommer du minnas ett flertal olika scenarion. Varje scenario kommer ha sina egna associationer och händelser kopplade till sig, som kommer få dig att minnas vad som hände.

En enkel teknik som i slutändan kan ge så mycket! Målet är att automatisera denna process. För vissa sker detta redan naturligt, om än omedvetet, medan andra endast hör den där berättarrösten som läser så duktigt men har rätt klent minne och förståelse.

När du blir riktigt säker på tekniken så kommer du kunna visualisera filmen snabbare än vad rösten hinner berätta. Då har du plötsligt ökat din läshastighet, förståelse och minne. Visst är hjärnan fascinerande?

Robin

child-reading-1407605_1280

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *