Close
Morgonrutiner

Morgonrutiner

Vare sig vi är medvetna om det eller ej så har vi alla våra morgonrutiner. Morgonrutinen är vad som sätter standard för hela dagen vare sig du är en morgonmänniska eller ej.

“The truth is, what you do matters. What you do today matters. What you do every day matters. Successful people just do the things that seem to make no difference in the act of doing them and they do them over and over and over until the compound effect kicks in.”
― Jeff Olson, The Slight Edge författare

Kanske är du personen som “inte är människa” förrän första koppen kaffe slunkit ner. Eller så kanske du väljer att scrolla igenom Facebooks nyhetsflöde i en halvtimme innan du kliver upp. Du kanske snoozar i en halvtimme? Tar en promenad i ett fastat stadie? Hoppar upp ur sängen och direkt kör ett träningspass?

Alla har vi våra sätt att börja dagen på. Men hur ser andra människors rutiner ut? Låt oss ta en titt på några framgångsrika människors morgonrutiner:

steve_jobs_headshot_2010-crop

Steve Jobs – Den världskände amerikanska entreprenören och Apples före detta VD började alltid sina dagar på samma sätt. Han ställde sig framför spegeln varje morgon och frågade sig “om idag var sista dagen i mitt liv, skulle jag vara glad med det jag ska göra idag?”. Om svaret blev “nej” ett flertal gånger i sträck så förstod han att förändring behövdes, och skapade den.

bill_gates_june_2015

Bill Gates – Microsofts grundare, och uppskattad att vara världens rikaste man, påbörjar alltid sin dag på samma sätt. Han kliver upp på morgonen, går på motionsbandet i en timme samtidigt som han kollar på kurser från The Teaching Company.

tony_robbins

Tony Robbins – Troligen den kändaste självhjälpscoachen som coachat människor som t.ex Bill Gates och Serena Williams. Han är en stor förespråkare av morgonrutinernas värde för både framgång och hälsa. Han börjar sina dagar med att först ta ett dopp i sin pool, fyllt med iskallt vatten för att väcka kropp och sinne, reducera inflammation och påbörja ett flöde av endorfiner i kroppen.

Han går sedan vidare och gör 30 repetitioner 3 set av en yogisk andningsrutin som lugnar nervsystemet och förändrar sättet han rör sin kropp, vilket i sin tur förändrar hur han mår.

Sedan spenderar han några minuter till att vara tacksam, genom att ställa sig själv 3 frågor:

  • Vilka är människorna som älskar mig?
  • Vad tycker jag om att göra?
  • Vad har jag hittills uppnått?

Och slutligen spenderas några minuter till att be för sin familj och sina vänner. Något han anser vara en spirituell upplevelse, och inte religiös.

Några observationer

Om vi observerar vardera person här, och ser vad de är framgångsrika inom och hur deras morgonrutin är kopplat till det, så kan vi dra några intressanta slutsatser:

Steve Jobs var en mycket kreativ man som var driven till att skapa förändring. Han frågade sig själv varje morgon om han gjorde det han ville göra. Hans morgonrutin var i enighet med hans mål.

Bill gates, som är en stor förespråkare av hälsa och själv har sagt att om han kunde få en talang så skulle det vara att kunna läsa snabbare, så han kunde lära sig mer. Hans morgonrutin är en kombination av de två.

Och slutligen Tony Robbins som har gjort en karriär på att hjälpa människor till förändring. Han spenderar hela sin morgonrutin till att skapa förändring i sig själv där han är sitt lyckligaste och mest alerta jag.

Min morgonrutin

Jag har experimenterat med olika variationer, ordningar och kombinationer för min morgonrutin, och så här ser den ut för tillfället:

Vaknar

Skriver i min drömjournal

Sätter mig och mediterar 30 minuter

Gör sedan 40 laddade Wim Hof andetag (mer om detta i framtida inlägg) följt av max antal armhävningar på ett andetag

Tar sedan en kalldusch

Nu börjar min dag!

Syftet

Alla delar av rutinen har sitt syfte. Drömjournalen är en del av att öka drömminnet både för tolkning och lucida drömmar (mer om detta i framtida inlägg).

Meditationen sätter min mentala standard för hela dagen, jag är lugn, lycklig och fri från oro. En stor tillfredsställelse skapas i att bara vara.

Wim Hof andetagen kombinerat med armhävningarna har syftena att träna min svagaste muskeldel (bröstet) i högfrekvens (då det blir dagligen), samtidigt som Wim Hof andningen tillför syre i hela kroppen och ökar antalet mitokondrier (d.v.s, ökar syreupptagningsförmågan).

Efter dessa är jag lugn, lycklig, tillfreds, aktiverad, men ännu trött.

Kallduschen förändrar hela min sinnesstämning och försätter mig direkt i ett stadie av alerthet, samtidigt som kylan aktiverar endorfiner och ger mig en känsla av att ha “uppnått” något. Känslan kommer bland annat från kravet på disciplin att utföra kallduschen varje morgon, och jag mår lika bra varje gång! (nu gjort detta i 6 månader).

Hur klarar jag att ta kallduschar varje morgon? Det finns olika metoder för detta, och jag kommer skriva om det i ett kommande inlägg. Wim Hof har en fantastisk metod för detta, men jag väljer istället att helt enkelt klicka amygdalan framåt, och får den smärtsamma kylan att förvandlas till njutningssignaler istället.

Låter detta otroligt krävande? Det är det inte. Ta reda på varför.

Hur ser din morgonrutin ut?

Robin

Introbild av Sean McGrath

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *