Close
Optimera hjärnan att minnas allt du vill

Optimera hjärnan att minnas allt du vill

Lär dig att tala hjärnans språk och du kan minnas allt du väljer att minnas.

Att försöka få något att fastna i minnet genom ändlöst repeterande är att leva på chans och ett enormt slöseri med tid när det kommer till teoretisk information. Vill du lära dig något praktiskt så fungerar det fantastiskt att nöta nöta nöta, men teoretiskt? Inte särskilt bra.

Prova lär dig de första 10 ämnena med sitt korrekta atomnummer i det periodiska systemet:

 1. Väte
 2. Helium
 3. Litium
 4. Beryllium
 5. Bor
 6. Kol
 7. Kväve
 8. Syre
 9. Fluor
 10. Neon

Täck för skärmen.

Minns du nummer 4? 8? 5? Läser du dessa om och om igen kommer de sitta bättre. Testa dig själv igen om 10 minuter och 90% kan vara bortglömt. Vad händer då om en dag? En vecka? En månad? Och då är detta en relativt liten mängd information. Vad händer om du behöver hålla en presentation utan hjälpmedel? Nu pratar vi timmar av ändlöst repeterande för att då och då, få vissa saker att sitta bättre.

Det finns ett bättre sätt, mycket bättre sätt.

periodic-system-1059755_1280

Det tog mig 3 timmar att lära in alla 118 ämnen i det periodiska systemet, tillsammans med deras atomnummer och tecken. Jag hade 100% korrekt återkallelse framlänges och baklänges. Sades ett nummer mellan 1-118 kunde jag direkt berätta vilket ämne och vad det hade för tecken. Och detta är på lekmannanivå.

En av våra svenska minnesmästare (ja det finns en minnessport) Mattias Ribbing fixade det på 20 minuter, och la då även till dess atommassa.

Hur är det möjligt?!

Hur vi minns

Hemligheten till hjärnans språk är bilder. Tänk dig hur otroligt mycket du redan har memorerat!

Blunda och tänk dig att du står utanför din ytterdörr. Du ser nu dörren framför dig, går in i huset/lägenheten, vad ser du? Kanske en skohylla, skor, skohorn, hängare, jackor prydnader, en lampa..

Gå nu in till ett rum i närheten, låt oss säga att det är toan, vad ser du? En toastol? Handfat? Lådor? Muggar? Tandborstar? Spegel? Dusch? En massa information!

Tänk dig hur otroligt mycket saker du har i ditt hus/lägenhet, hur vet du vart du har allting?

Stimulus-respons

Om du ska ta av dig jackan hänger du upp den på en hängare. Bestick kan hittas i kökslådan. TV-kontrollen finns nog oftast att hitta på vardagsrumsbordet. När du behöver hitta någonting så är det knutet till en plats, och på så vis vet du alltid vart du hittar sakerna när du behöver dem.

Att minnas information fungerar på samma sätt. Vi behöver “hänga upp” informationen på ett ställe där vi vet att vi kan hitta den. Att endast upprepa blir som att tappa en nål i en hösäck i jämförelse.

Nu tar vi och memorerar de där 10 ämnena på riktigt!

Steg 1: Hitta hängare

Gå mentalt till ditt hus/lägenhet. Vi ska nu hitta 10st hängare att sätta informationen på. Börja med ytterdörren (1), det får bli vår första plats att lägga information på. Kom sedan in, nästa får bli skohyllan (2), och tredje en klädhängare (3). Gå nu till toan (endast för denna gång, då toan i vår lägenhet är direkt till vänster. Vanligtvis går vi alltid som klockan och väljer saker i en logisk ordning som är enkel att gå i din mentala rundtur. Har du ett annat rum till vänster använder du dig av det nästa gång du memorerar).

Just nu har vi:

 1. Ytterdörr
 2. Skohylla
 3. Klädhängare

Nu är vi inne på toan. Jag fortsätter gå längst vänster i hur toan hemma hos oss ser ut. Här hittar vi en toastol (4), handfat (5) och en dusch (6).

Gå sedan ut ur toan och in till vardagsrummet, där hittar vi en soffa (7) och en TV (8).

Vi går sedan in till köket, där hittar vi ett köksbord (9) och ett kylskåp (10).

Just nu ser vår lista ut såhär:

 1. Ytterdörr
 2. Skohylla
 3. Klädhängare
 4. Toastol
 5. Handfat
 6. Dusch
 7. Soffa
 8. TV
 9. Köksbord
 10. Kylskåp

Gå nu igenom dessa mentalt så att du hittar dem i deras naturliga ordning (eftersom vi nu utgår efter min och Linnéas lägenhet så kan ordningen bli lite skevare, men kommer funka alldeles utmärkt ändå).

Allt grönt? Perfekt! Nu har vi våra hängare, dags att hämta det som vi ska hänga upp:

Steg 2: Omvandla information till bilder

Vi ska nu omvandla allt som behöver memoreras, till bilder. Det som kan kännas krångligt nu kommer med lite träning gå blixtsnabbt, bara du låter kreativiteten flöda.

computer-152796_1280

 1. Väte.

Ettan för mig ser ut som en mask. Så jag visualiserar nu en mask framför mig. Väte får mig att tänka på en sängvätare, så ordet Väte får bli en blöt säng. Huvudsaken är att omvandlingen är naturlig och logisk för dig. Vi fortsätter såhär med resten:

 1. (Mask) Väte (Blöt säng [sängVÄTare])
 2. (Svan) Helium (HELIkopter)
 3. (Mustasch) Litium (LITermått)
 4. (Segelbåt) Beryllium (Gammal tant i gungstol [BERta])
 5. (Orm) Bor (Borrmaskin)
 6. (Golfklubba) Kol (En bit kol)
 7. (Lie) Kväve (Någon som är blå i ansiktet och håller på att KVÄVas)
 8. (Lussekatt) Syre (Syrgastub)
 9. (Ballong) Fluor (Tandkrämstub)
 10. (Tio-mynt) Neon (Neonlysrör)

Tjock text = den omvandlade bilden. Snyggt! Nu är omvandlingen klar! Dags att slå samman det hela!

Steg 3: Koppla ihop bilder med hängare

Kommer du ihåg det jag sa om stimulus-respons i början? Dina hängare (stimulus) är redan automatiskt memorerade och ordningen är lätt att följa. Nu skapar vi responsen! Desto starkare du kan se, känna och höra detta när du visualiserar det, desto starkare fotavtryck kommer det lämna, och återkallas enklare. Vi börjar!

 1. Du står utanför ytterdörren, och plötsligt hoppar en massiv mask igenom dörren och mot dig och faller över dig! Du blir chockad! Och kanske lite äcklad.. Du puttar bort masken och märker hur du sitter fast, den har kläckt ur sig en blöt äcklig säng över dig. Usch!! (låter helt sinnessjukt? bra, då lär vi sällan glömma det!)
 2. Du går in och ska ställa av dig skorna, men märker att en stor svan står och vaktar skohyllan, och slår skon ur handen på dig! Svanen hissar åt dig, fäller sedan ut en propeller genom huvudet som för ett fasansfullt väsen, och flyger sen rakt upp genom taket och därifrån.

Börjar du hänga med? Så kopplingen ser ut såhär:

Hängare > Nummerbild > Ämnesbild

Vart var det jag skulle nu igen? Justia, börjar med ytterdörren. Vad hände vid ytterdörren? Justdet, den där massiva äckliga masken. Vad gjorde masken sen? Aha, den la den där blöta snuskiga sängen på mig..

Hängare (Trigger) > (Respons) Nummerbild (Trigger) > (Respons) Ämnesbild

Vi fortsätter!

3. Du sträcker dig fram och ska ta en klädhängare men ryggar direkt tillbaka av en otroligt stickande känsla i handen! Du lutar dig fram och inspekterar, och ser att det har växt fram en stor buskig mustasch på klädhängaren! Du lutar dig fram för att inspektera, och plötsligt ur mustaschen så slungas ett litermått ut och fastnar över ditt huvud! Ahh jag ser ingenting!!

4. Du går in på toa och ska sätta dig på toastolen, men märker när du fäller upp toalocket att det är en stor segelbåt som seglar runt i toavattnet.. Plötsligt hör du ljudet av en gammal tant som skrattar “HIHIHIHI”, du lutar dig fram för att se att båten styrs av en gammal tant i gungstol, Berta!

5. Du går till handfatet, en orm slingrar sig ur kranen och krälar upp mot dig. Den öppnar munnen och ut kommer ett fasansfullt borrljud, ormens tunga är en borrmaskin!

6. Du går in i duschen och märker att inget vatten kommer ut, duschhuvudet och slangen är en golfklubba! Du provar att gnida den mot kroppen istället för att se om du blir blöt, men märker att du istället blir kolsvart! Golfklubbar utsöndrar en massa Kol! nu behöver du den där duschen mer än någonsin…

7. Du går till soffan och sätter dig, åh så skönt. AJ! Vad var det? Du satt dig rakt på en lie!! Du tar tag i lien för att flytta den, men märker att någon håller emot.. Du tar bort soffkuddarna och ser någon som ligger och håller på att kvävas håller tag i lien! Han är alldeles blå i ansiktet, hjälp honom!

8. Du slår på TVn. Hmm, något luktar jättegott, vadan detta? Det är ett bakprogram på tvn, du går fram och din hand går rakt igenom tvn, och får tag i en lussekatt! Doften av nybakade lussekatter kommer från tvn! Du tar ett bett från lussekatten, aj!! Det är något jättehårt i… Inte är det då russin.. Du gräver fram det och ser att det är en syrgastub som nu läcker syre! Blåser friskt iallafall..

9. Du går till köksbordet och ser att en ballong är fastkopplat i det, en jättestark ballong som håller på att slita hela bordet med sig! Du kastar dig över bordet för att hålla det kvar. Plötsligt spricker ballongen och ner regnar geggig vit tandkräm över hela dig. Lycka till att tvätta bort dem fläckarna..

Nummer 10 vill jag att du gör själv. Här är allt material du behöver för att skapa kopplingarna:

Kylskåp > Tio-mynt > Neonlysrör

Gör det flummigt, kreativt och känslofyllt. Du är där, se det, hör det och känn det hända!

Steg 4: Kontrollrunda och reparation

Börja nu från ytterdörren. Vad hände där? Den äckliga masken, ah det betydde nummer 1. Och sen var det den blöta sängen, sängVÄTaren.. Väte! Det må låta som en långsam och utdragen process, men tro mig det kommer gå blixtsnabbt med träning. Tillslut kommer du endast se en snabb flash av händelsen och direkt minnas Ett – Väte.

Gå nu vidare och kontrollera 2-10. Om det är någon du inte minns så släpp det och gå vidare till nästa tills det är slutfört. Kolla INTE upp det rätta svaret, det blir bara slöseri med tid i slutändan om du behöver göra ett flertal stopp.

Nu när du gått igenom alla kopplingar, kolla över dem som missades. T.ex du glömde vad det var för bild, eller vad bilden betydde. Reparera alla missar, och gå sedan om rundan.

Upprepa detta tills alla sitter 100%.

För skojs skull, prova nu och gå rundan baklänges.

Prova nu be någon säga ett nummer, och se hur hjärnan direkt tar fram kopplingarna.

Spännande eller hur! Nu har du lärt dig de 10 första ämnena i periodiska systemet med deras atomnummer, och samtidigt haft kul!

Upprepningsschema

Nu har du chansen att minnas vad du vill, hur länge du vill. Istället för att sitta och upprepa samma saker dag in och dag ut för lärande, så följ detta schemat istället:

Dag 1: Gå rundan 4 gånger (3 gånger till efter att allt memorerats)

Dag 2-7: Gå rundan 1 gång

Vecka 2: Gå rundan 1 gång varannan dag

Vecka 3: Gå rundan 2 gånger den veckan

Vecka 4-12: 1 gång i veckan

Framtiden: 1 gång i månaden

Schemat är individuellt och behovet kan variera lite från person till person. Detta fungerar utmärkt för mig, se om du behöver mer eller mindre repeterande.

Notera att tillslut så behövs inte bilderna, utan de sätter sig på reflexnivå.

Begränsningar

Memoreringsmässigt så finns det inga. Det finns många som memorerat Trivial Pursuits alla frågor och svar för skojs skull. Likadant finns det de som memorerat bibeln, koranen etc, ord för ord! Fråga dem om en vers och du får den citerad.

Världsrekordet i att memorera flest nummer på 5 minuter ligger just nu på 520. En kortlek i korrekt ordning? 20 sekunder.

Som du märker så ger memoreringen full kontroll över vad du ska komma ihåg och hur länge, både exakt numrerad information som abstrakt. Men! Det kommer inte gratis, det tar energi och fokus som du behöver investera.

Du kommer inte helt plötsligt att sluta glömma vart du lagt bilnycklarna, eller minnas den där inköpslistan du glömde hemma, OM du inte väljer att memorera det! När du väl får chansen att visa dina fantastiska minneskunskaper, och sedan glömmer någonting, så kommer du få höra om det, tro mig..

Kommer jag fortfarande ihåg hela periodiska systemet? Knappt något. Jag kunde det utan och innan i 3 månaders tid, sen var det inte riktigt lika spännande längre och jag släppte det, och nu är det borta.

Om du memorerar något du nyttjar eller behöver åtminstone något regelbundet, som t.ex om du är en föreläsare, en programmerare, eller så kanske du helt enkelt befinner dig i ett annat land och försöker lära dig språket. Så är det fina med detta att du får automatiskt repetering, vilket gör att informationen kan sitta bevaras i princip hur länge som helst, utan att du behöver manuellt gå igenom det!

Vart går jag härifrån?

Gör en ny runda, börja i t.ex ditt barndomshem, någon skola du gått i, vägen till jobbet, på jobbet, din promenadrunda etc etc. Välj ut så många punkter du vill ha och memorera det du vill och behöver!

För enklast och snabbast memorerande rekommenderar jag 1 koppling per hängare. Max 3 kopplingar, därefter tycker jag att återkallandet blir allt suddigare.

Och som med allt annat, träning ger färdighet. Pluggande har dock aldrig varit så enkelt!

Lycka till!

Robin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *