Close
Träna för det inre eller för det yttre?

Träna för det inre eller för det yttre?

Oavsett om du tränar crossfit, på gym, går på pass, springer, gör yoga eller bara tar en promenad ibland så har vi alltid ett syfte med det vi gör. Det kan vara att vi vill bli starkare, att vi vill gå ner i vikt, bygga muskler, bli rörligare, få bättre kondition eller helt enkelt bara för att det är bra för oss.
Det handlar alltså om hur vi mår psykiskt. Att träningen får oss att må bra. 
Men är det verkligen bara därför vi tränar?

Att gå ner i vikt och bygga muskler kan man ju kalla lite mer ytliga mål om man jämför med de andra som jag tog upp. Men är det något fel med det? Är det fel att vi tränar för vårt utseendes skull? 

Nej. Det är inget fel med att träna för ditt utseendes skull, bara det hålls till en viss nivå säger jag.

Problematiken

Om du tränar för att du ska få ett sexpack på magen med tanken om att när du väl får dina efterlängtade magrutor så kommer allting i livet lösa sig. Att då kommer alla vilja ha dig, du kommer må bättre och livet kommer helt plötsligt få en vändning. Då har vi ett problem. 
Att hänga upp sitt psykiska välmående baserat på hur du ser ut är väldigt farligt. och leder istället ofta till att du bara mår sämre och sämre. 

Det finns en sjukdom/diagnos som heter Ortorexi, som lite lätt kan förklaras med träningsnarkomani. Man har en fixering vid att vara den ultimata hälsosamma människan och ens liv präglas ofta av extremt nyttigt ätande och överträning. Man har ofta orimliga krav på sig själv med sin träning och kost, och mår dåligt för att man inte lyckas uppfylla dem. Diagnosen ligger nära både anorexi och bulimi, och kan i vissa fall bli ohanterlig och klassas då som en ätstörning. 
Det finns såklart en gräns mellan att leva “hälsosamt” och ortorexi. Ett varningstecken kan dock vara att om du har fått i dig lite för många kalorier en dag alltid känner ett behov av att öka träningen för att kompensera.

Balans

Jag tror att det viktigaste är att hitta en balans. Klart du kan träna för att din kropp ska se ut på ett visst sätt, jag gör det själv, men jag tränar också dels för att jag vill bli starkare och dels för endorfinkicken jag får efteråt. Många av mina mål handlar om att just bygga upp styrka, jag ser utseendet lite som en bonus, men det bidrar absolut till min motivation.

Så se över dina mål. Vad tränar du och varför? Det kan finnas mängder med anledningar till varför man vill se ut på ett visst sätt, men det är när vi tror att vårt utseende är grunden till all lycka som vi är ute på hal is. Det är inte där ditt värde ligger. 

Till dig som nu känner dig träffad av det jag precis skrev: Jag vet att det inte är så lätt att tro på alla gånger, att du är mer än ditt utseende. Innerst inne vet vi någonstans att det är sant, men det kan kännas långt borta. Känner du att du tränar eller pushar din kropp till något som inte är bra för dig? Eller att ett visst utseende är lösningen på alla dina problem. Be om hjälp. Av en kompis, släkting, förälder, en personlig tränare, på vårdcentralen eller på ungdomsmottagningen. 
Träning ska vara något som gör att du mår bra, inte att du får ångest.

Må bra

Det här är en stor och svår fråga när man gräver i den, och kräver väl egentligen ett längre svar än så här. Men det viktigaste är egentligen att du hittar den bästa vägen för dig, din balans i livet (hur klyschigt det än låter). 

Träna för känslan efter ett grymt träningspass, och träna också för känslan när du börjar se formen du vill ha på din kropp om du känner för det. Men lyssna på ditt inre under tiden. Träning är en lösning på många problem, men inte allt. Oavsett varför du tränar så handlar det i slutändan om att må bra.

Linnéa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *