Close
Träningens utseendefixering

Träningens utseendefixering

Att vi bryr oss om vårat utseende är ingenting nytt. Det har vi gjort i alla år och andra djur likaså. Det kan vara allt ifrån att försöka attrahera en partner, poängtera en status, hävda sig själv eller använda det som ett artistiskt uttryck.

Men aldrig har vi identifierat oss så mycket med det som nu. Och aldrig har det varit ett så förvirrande ämne som idag.

Säg till om du känner igen dig i något av detta:

  • Du sminkar dig på ett sätt så det ser ut som du knappt sminkat dig alls
  • Du klär upp dig och matchar kläderna plaggen men vill vill få det att se ut som du bara tog på dig något i all hast
  • Du jämför dig med hur någon annan ser ut och tycker andra som klätt up sig mer är ytliga
  • Du klär dig för att se så vältränad ut som möjligt

Vi alla gör det. Och vi alla gömmer det.

Öppenhet

I slutändan kommer det ner till en och samma sak: hur du mår.

Någon som identifierar sig och baserar sitt välmående på det de gör, spelar ett farligt spel med sitt välmående. Har du blivit sjuk och får ångest för att du kan förlora muskler under tiden? Då har du absolut ett varningstecken.

Jag brukar be folk se sin kropp som en kanvas där du har chansen att skulpturera något fantastiskt, precis som en konstnär målar fritt. Det blir ett uttryck av dig själv. Nyckeln här är att inte basera ditt egenvärde på det. Precis som en konstnär inte baserar sitt välmående på sina tavlor kan du inte heller basera ditt välmående på hur du ser ut. Det är ett uttryck av dig själv, det ÄR inte den du är.

Att gömma och döma

Jag vet inte hur många människor jag träffar på som kommer till mig och säger att de vill öka i styrka. Det är deras största och enda mål, men ändå kretsar alla deras frågor kring hur mycket muskler övningen bygger.

Det är dags att komma ut ur garderoben. De vill bygga muskler, och det är helt ok!

Så länge vi rör på oss, tar hand om oss och ser till att vi mår bra, gör det du tycker om! Även när vi jobbar på det yttre, se till att det kommer inifrån.

Utseendefixeringen är ett problem inte bara i träningsvärlden men i samhället i övrigt. Jag tror dock inte att svaret är att gömma och förtrycka. Jag tror starkt på öppen kommunikation.

Tycker du om att bygga muskler? Vad roligt! Tränar du främst för att forma kroppen? Härligt! Gillar du att lyfta tunga vikter? Underbart! Tränar du för endorfinkicken? Älskar det! Gå ner i vikt? Underbart!

Är vi öppen och tar hand om varandra istället för att förtrycka och döma så kommer vi alla må så mycket bättre.

Det finns massor av människor som försöker överkompensera med ett starkt yttre för att dölja ett svagt inre. Döm inte dessa människor, berätta inte att vad de gör är helt fel och de måste sluta. Ge dem istället kärlek, stärk deras inre och tillslut så kommer de antingen sluta med sitt yttre beteende för de inte längre behöver överkompensera, eller så kommer de fortsätta göra det de gör för att de älskar det. Oavsett, personen mår nu bra.

Det är vad det handlar om.

Ta hand om varandra.

Robin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *