Close
Träningsvärk som redskap

Träningsvärk som redskap

Träningsvärk är ett intressant och ouppklarat ämne. Många teorier med allt från kvarlämnad mjölksyra till inflammation i musklerna har ansetts som orsaken. Den senaste teorin är att träningsvärk är ett resultat av nervsystemet som reagerar på smärta.

Oavsett vad träningsvärk beror på så är slutsatsen densamma. Träningsvärk fyller ingen viktig funktion i din träning!

Det är inte ett bevis på att du tränat extra effektivt, och inte heller någonting som behöver eftersträvas.

Ett redskap

Träningsvärk är främst ett hinder som håller dig från att prestera ordentligt, men det kan även användas som ett redskap.

Om du siktar på att bygga muskler och känner träningsvärk i musklerna du tränade så vet du att träningen träffat rätt! Även om träningsvärken endast kommer sänka din förmåga de kommande dagarna (potentiellt göra toabesök väldigt jobbiga om du tränat ben..) så ger din kropp dig feedback på att du träffat rätt.

För en otränad person som precis börjat, så finns det en enorm tillfredsställelse i att känna hur hela kroppen aktiverats och är på väg mot förändring. Det är främst en psykologisk tillfredsställelse, men som uppfattas som å så givande! Även om smärtan som medföljer är på handikappande nivåer ibland..

För den med träningsvana

Är du träningsvan och kör enligt ett högfrekvensschema så är det viktigt att du inte samlar på dig träningsvärk, vare sig du siktar på styrka, viktnedgång eller muskeluppbyggnad. Det är ett relativt vanligt misstag att göra med sin träning.

Effektiv träning kommer handla om att du uppnår målet med träningspasset, t.ex att träffa muskeln eller öka vikten du lyfter, och få så lite konsekvenser för det som möjligt för att maximera återhämtningen.

Det gör träningen effektiv, långsiktig och hållbar.

Träna optimalt istället för maximalt!

Fler tips

Vill du få reda på fler vanliga misstag vi ser andra göra i sin träning dagligen?

Kika in vår Topp 10 serie på träningsmisstag. Fyll i rutan här under så mailar vi dig vår sammansatta lista, och vad du kan göra åt det.

Ha en fantastisk helg!

Robin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *