Close
Viljestyrka eller Rutiner?

Viljestyrka eller Rutiner?

Många som vill förändra sitt liv till det bättre (roligare, hälsosammare, utvecklande etc) gör detta genom viljestyrka. Låter väldigt logiskt om du frågar mig, problemet är att det inte är hållbart.

Majoriteten av oss har inte militärisk disciplin eller drivet av en halv-upplyst yogi. Hade vi haft det hade inte Aftonbladets viktnedgångshets hållit så länge som det har. Även om vi haft denna fantastiska disciplin så är det fortfarande en energikostnad, energi som kommer att behöva tas från vårt förråd och påverkar andra delar av livet. Är inte syftet med att ändra våra rutiner ofta att få MER energi? Hmm…

Det intressanta blir när vi börjar se får viljestyrka som en muskel. Amerikanen Roy Baumeister gjorde 1998 en studie där han bakade ett gäng ljuvligt doftande kakor och la fram på ett bord. Några av deltagarna fick ta del av den gästfriheten, medans de andra ombads äta rädisor. Ingen vidare vän direkt..

Båda grupper fick sedan utmaningen att lösa ett komplext geometriskt pussel inom ramen om 30 minuter. Resultatet? De stackarna som fått knapra rädisor och motstått den ljuvliga doften av kakor gav upp i snitt efter 8 minuter. Kakmonstren å andra sidan, snittade hela 19 minuter! Troligtvis hade då gruppen som ätit rädisor använt sin viljestyrka till att motstå kakorna, medan den andra gruppen hade mer kraft kvar som de kunde använda till pusslet.  American Psychological Association  skriver om fenomenet och hänvisar källstudierna.

Så hur gör vi då?

Svaret på den kluriga ekvationen (den är inte klurig egentligen, jag ville mest skapa lite dramatiska effekter) är rutiner!

Rutiner är beteendemönster vi har skapat som vi automatiskt gör varje dag utan att det kräver kraft från våran viljestyrkamuskel. T.ex att borsta tänderna. De kräver inga funderingar, inget övervägande, inget beslutstagande, det är något vi GÖR utan att behöva tänka på varför, hur eller viktigast av allt, om.

Så nu vet vi att om vi vill skapa en förändring så behöver vi skapa en rutin. För att skapa en rutin behöver vi upprepa det beteendet vi vill fästa varje dag, helst vid samma tidspunkt. T.ex en morgonrutin där vi varje morgon går direkt upp ur sängen och gör ett set av armhävningar. Här vet vi både när och hur rutinen ska utföras, och kan på ett pavloviskt sätt jobba genom stimulus-respons (vakna – göra armhävningar).

Men kommer inte detta kräva viljestyrka?

Ja! Bra observation där. Vi kommer behöva vår viljestyrka för att skapa en rutin. Det är likt att lära ett barn att borsta tänderna. Först kommer de bråka och motarbeta dig, de vill inte! Detta blir en viljestyrkainvestering, en kostnad. Efter en viss tid börjar det ske automatiskt. Att lägga sig har blivit kopplat till att borsta tänderna. Det är här vi vill hamna med vår förändring. Gratis är gott!

Hur lång tid tar det då att skapa en rutin?

Här har svaren verkligen spridda skurar. Olika källor ger olika svar, med allt från 18 dagar till upp mot flera månader. Vi kan troligen sammanfatta det med att det är högst individuellt. I MIN erfarenhet brukar det i snitt ta 3 veckor, och det är ett nummer jag märkt stämmer in på de flesta.

Det är viktigt att komma ihåg att tillåta rum för förändring. Som vi precis lärt oss så kommer det kräva energi från din viljestyrka att skapa en ny rutin. Har du precis fått ett massivt krävande uppdrag på jobbet, och har samtidigt bestämt dig för att börja springa 4 gånger i veckan, så har du nu 2 krafter som kommer ta sin energi från samma källa (din viljestryka). Här behöver du vara taktiskt. Antingen ändra timingen och separera dessa händelser, eller helt enkelt planera in mer återhämtning i din vardag (dvs gör saker som DU får energi från. Gå på Spa, kväll ute med vänner, besök familjen, ge dig själv mer egen-tid etc, vad det nu än må vara).

Investeringen i den nya förändringen är förhoppningsvis en som kommer ge dig energi. T.ex att börja springa 4 gånger i veckan. Detta kommer påverka dina dagliga energinivåer positivt, även om grundinvesteringen i början kostar. Det är 2 steg bakåt, 10 steg framåt.

Sammanfattningsvis:

  • Äkta förändringar skapar nya rutiner
  • Skapandet av rutiner kräver viljestyrka, ge plats för den!
  • En väl satt rutin går på automatik
  • Nu har du receptet, du bestämmer vad som blir till middag.

I framtida inlägg kommer jag beskriva mina egna rutiner, recensera en bok som fullständigt tar rutiner till en helt ny nivå, samt skriva lite om varför morgonrutiner kanske är bland de bästa vi medvetet kan manipulera.

Robin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *